Toisille yrittäjyys on itsestäänselvä valinta toteuttaa omia intohimojaan ja hyödyntää omaa osaamistaan, kun taas toiset päätyvät yrittäjiksi puolivahingossa. Yrittäjyys saattaa näyttäytyä ainoana mahdollisuutena työllistyä, jos uutta työpaikkaa toisen palveluksessa ei tunnu löytyvän. Työtä on tehtävä, kiinnosti se tai ei. Yrittäjänä pystyy ainakin vaikuttamaan omiin työaikoihinsa ja muutenkin olemaan oma pomonsa – hyvässä ja pahassa. Yrittäjät tekevät lähes aina pidempää työviikkoa kuin palkansaajat. Työviikko on usein 40–60-tuntinen, mutta monen yrittäjän on painettava 80-, 90- ja jopa 100-tuntista työviikkoa – varsinkin sesonkiaikoina. Kukaan ei valvo sitä, kuinka paljon yrittäjä tekee töitä. Työt seuraavat kotiin, ja aina uniin asti. Ajan kanssa yrittäjä joko löytää sopivan tasapainon työnteon ja arjen välillä – tai lopettaa yrittämisen. Jos oma yritys menestyy ja tuottaa tyydytystä, voi yrittäjä kokea onnistuneensa. Kohta on aika palkata ensimmäinen työntekijä ja alkaa vähentää omaa työpanosta.
Jos sinulla on mainio liikeidea, mitä haluat testata käytännössä, voit alkaa yrittämisen vaikka saman tien. Kevytyrittäjyys mahdollistaa liikeidean testaamisen myös työttömänä tai toisen työn ohella. Jos kevytyrittäjyys alkaa maistua, voit perustaa oman toiminimen, kommandiittiyhtiön, avoimen yhtiön tai osakeyhtiön.
Oletko työtön? Aloita kevytyrittäjyys
Työttömän on nykyään entistä helpompaa ryhtyä yrittäjäksi, sillä Suomi tarvitsee lisää yrityksiä. Jos yritys ei menestykään, voi hän palata työttömyysetuuden piiriin. Ensimmäiset neljä kuukautta työtön työnhakija voi toimia kevytyrittänä ja saada soviteltua työttömyysetuutta. Soviteltua päivärahaa on helppo hakea, sillä laskutuspalvelu (esimerkiksi Ukko) antaa sinulle palkkakuitin tapaisen laskelman tuloistasi. Kela tai työttömyyskassa laskee sen perusteella sen, paljonko sinulle maksetaan työttömyysetuutta. Jos bruttotulot kevytyrittäjänä ovat 300 euroa tai vähemmän, eivät ne vaikuta työttömyysetuuden määrään.
Kevytyrittäjyys katsotaan aktiivimallin mukaiseksi ”aktiivisuudeksi”, jos olet 65 maksupäivän aikana ansainnut ainakin 241 euroa. Kannattaa muuten huomata, että kevytyrittäjänä toimivan työttömän on otettava vastaan TE-toimiston mahdollisesti tarjoama työpaikka tai osallistua TE-toimiston tarjoamaan, työllistymistä edistävään palveluun. Jos kevytyrittäjä kieltäytyy, häntä voidaan rangaista esimerkiksi lopettamalla tuen maksu joksikin aikaa.
Neljän kuukauden jälkeen Kela tai työttömyyskassa pyytää selvitystä yritystoiminnastasi, ja arvioi sen perusteella, oletko yhä oikeutettu työttömyysetuuteen. Jos yritystoimintasi katsotaan päätoimiseksi, et enää saa työttömyysetuutta. Jos keikkoja on satunnaisesti ja yritystoimintasi voidaan siten katsoa sivutoimiseksi, saat edelleen soviteltua työttömyysetuutta.
Kevytyrittäjästä yrittäjäksi
Jos huomaat päätyneesi päätoimiseksi yrittäjäksi, kannattaa lopettaa kevytyrittäminen. Laskutuspalvelu ottaa siivun tuloistasi, etkä ole oikeutettu esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Toiminimen perustaminen netissä on helppoa ja nopeaa. Seuraava askel on alkaa maksaa YEL-maksuja, hakea starttirahaa, aloittaa aktiivinen markkinointi ja liittyä yrittäjien työttömyyskassaan.
Jos kuitenkin käy niin, ettet työllisty yrittäjänä, voit ensimmäisen 18 kuukauden aikana palata työttömäksi ja alkaa saada samaa työttömyysetuutta kuin ennen yritystoimintaa. Tätä kutsutaan yrittäjän jälkisuojaoikeudeksi. Jos yrittäjien työttömyyskassan työssäoloaika on jo ehtinyt täyttyä eli 15 kuukautta on kulunut umpeen, saat ansiosidonnaista työttömyysturvaa tästä kassasta.
Mistä työtön voi hakea lainaa yritystoimintaa varten?
Työtön työnhakija saattaa tarvita lainaa polkaistakseen yritystoiminnan käyntiin. Myöhemmässä vaiheessa kevytyrittäjän on ehkä haettava lainaa yritystoiminnan laajentamista varten. Monet rahoituslaitokset myöntävät lainaa työttömälle ilman vakuuksia. Tällaisia rahoituslaitoksia löytää internetistä. Myös pankissa voi käydä kokeilemassa onneaan, mutta pääsääntöisesti pankit vaativat lainanhakijalta säännöllisiä työtuloja ja riittäviä vakuuksia. Lisäksi pankkien käsittelyajat ovat pitkät.
Netin rahoituslaitoksilta on helpompi saada lainaa ilman säännöllisiä työtuloja tai vakuuksia. Usein riittää 18 vuoden ikä ja se, että ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Lainahakemukset käsitellään varsin nopeasti, usein jo saman päivän aikana. Jos rahoituslaitos haluaa nähdä joitain tulojasi koskevia tositteita, voit ottaa kuvan viimeisimmän työttömyysetuutesi ja/tai laskutuspalvelun maksutositteesta. Nopeimmillaan lainasumma on tilillä jo samana päivänä.
Muista kilpailuttaa rahoituslaitokset, sillä niiden koroissa ja ehdoissa on suuria keskinäisiä eroja. Lainan hakeminen kannattaa aloittaa joltain vakuudettomien luottojen kilpailuttamiseen tarkoitetulta sivustolta, sillä silloin saat yhtä ainutta lainahakemusta vastaan useita lainatarjouksia. Valitse rahoituslaitos, minkä lainan todellinen vuosikorko on matalin, ja minkä ehdot kuulostavat järkeviltä. On hyvä tarkastaa esimerkiksi se, voiko lainaan tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ilmaiseksi. Ylimääräisillä lyhennyksillä lyhennät lainan maksuaikaa ja säästät koroissa ja kuukausittaisissa kuluissa, kuten tilinhoitopalkkiossa ja laskutuspalkkiossa.