Muistutatko Roope Ankkaa lihavine pankkisäilöineen vai ammottaako matti kukkarossa kuukauden viimeisenä päivänä? Olemme kaikki erilaisia rahankäyttäjiä. Rahankäyttö eroaa erityisesti vanhempien ja nuorten ihmisten välillä. Yleisesti vanhemmat ihmiset käyttävät rahaa säästeliäämmin ja nuoret törsäävät enemmän. Näin ei kuitenkaan voi yleistää.
Vanhemman sukupolven tottumukset
Vanhemmat ihmiset, sota-ajalla nuoruutensa viettäneet, ovat eläneet tunnetusti kovia aikoja. Niihin aikoihin ei ole ollut rahaa eikä varaa ole ollut yhtään ylimääräisyyksiin. Tosin niinä aikoina kaikki erikoisuudet ovatkin olleet vain rikkaiden harvinaisuuksia. On riittänyt, että on katto pään päällä ja jotain vatsan täytteeksi. Vaatteet, kodin tekstiilit ja muut tarvikkeet on pyritty tekemään mahdollisimman pitkäikäisiksi ja rikkoutuneita tavaroita on korjattu ennemmin kuin heitetty pois. Miksi heittää hyvää ja toimivaa tuotetta pois ja tuhlata uuteen rahaa? Elektroniikasta ei ole ollut tietoakaan ja osa vanhemmista ihmisistä ei edelleenkään koe sellaisia tarvitsevansa. Suurin osa näistä sota-ajan ihmisistä on elänyt ison osan elämästään niin sanotusti köyhyydessä ja näin ollen jatkavat pihistelyä lopun ikäänsä. Eli tuotteita tai palveluita ostetaan vain ja ainoastaan tarpeeseen.
Näin nykyaikana
Teollistuminen, kaupungistuminen ja yleinen elintason nousu on johtanut siihen, että pikkuhiljaa on ollut vara ostaa jo jotain muutakin kuin pakolliset tarpeet. Sota-ajan ihmisten lapset (40 – 60-luvuilla syntyneet) taas ovat jo aivan eri kastia. Näille ihmisille kaikki on uutta ja hienoa ja he haluavat mahdollisuuksien mukaan kokea näitä niin paljon kuin mahdollista. Nämä henkilöt voidaan jakaa niin ikään kolmeen eri luokkaan. Ensimmäinen luokka ovat ne, jotka ovat saaneet lapsena kaiken haluamansa. Toisena ne, jotka eivät ole saaneet mitään ja kolmantena ne, jotka ovat saaneet jotakin.
Ne henkilöt, joiden vanhemmilla on ollut varaa, ja lapset ovat saaneet kaiken haluamansa, ovat nykypäivänä kovimpia rahankäyttäjiä. He ovat oppineet siihen, että heillä on ollut aina rahaa käytettävissä ja pyrkivät siihen, että sitä on myös jatkossa. He kuitenkin tuhlaavat useimmiten kaiken saamansa hyvin nopeasti. Tuhlaajia ovat monesti myös ne, jotka eivät ole saaneet lapsena mitään. Vanhemmilla ei ole ollut varaa ostaa lapselle ylimääräisiä vaatteita, erikoisia ruokia kuten hedelmiä ja leluistakin on ollut puutetta. Nämä henkilöt kompensoivat näitä menetyksiä aikuisina ja pyrkivät tyydyttämään nämä menetykset ostamalla lapsuuden haaveista tuttuja juttuja. Ne henkilöt, jotka ovat saaneet jotakin, ovat tietoisimpia omasta rahankäytöstään ja heidän ei tarvitse kompensoida lapsuuden menetyksiään. Näin ollen nämä henkilöt osaavat käyttää rahaa harkitsevasti ja säästellen.
Nuoriso tienaa rahansa netissä
On aika astua taas yksi askel ylöspäin, nimittäin sukupolvissa. Päästään parikolmekymppisiin ihmisiin, joiden elämän aikana kaikki on ollut mahdollista. Tavaraa, palveluita ja mahdollisuuksia on niin paljon, että vain taivas on rajana. Rahaa nämä nuoret tekevät netissä ja kotona etätöitä tehden. Hyvä esimerkki tästä on maksetut kyselyt, joita täyttämällä voi tienata rahaa istumalla kotisohvalla. Nuoret käyttävät paljon rahaa harrastuksiin, vaatteisiin, matkusteluun jne.
On erilaisia maksutapoja: kortit, pikaluotot, laskut ja muut vastaavat luotot. Voit elää velaksi jatkuvasti. Tämä edesauttaa sitä, että rahaa voi käyttää, vaikka sitä ei olisikaan. Tässäkin sukupolvessa voi huomata vanhemmilta opitun rahankäytön. Jos kotona ei ole osattu käyttää rahaa ja matti on aina kukkarossa, on todennäköisesti tämä nykyajan nuorikin ensimmäisiin hätiin ottamassa pikavippiä haluamalleen asialle. Jos rahankäyttö on taas kotona opetettua, osaa nuorikin todennäköisemmin käyttää rahaa fiksusti.
On huomattavaa, että kotoa opitut tavat vaikuttavat huomattavasti siihen, miten rahaa käytetään. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat huomattavasti rahankäyttöön. Nuori käyttää rahaa lähinnä omiin elämänlaadun parantamiseen. Perheellisellä on huolehdittavana itsensä lisäksi muita ja todennäköisesti niskassa painaa asuntolaina, autot lainoineen ja mahdollisesti kalliit harrastukset. Tämä ikä myös koetaan elämän parhaaksi ajaksi, jolloin rahaa halutaan käyttää ja säästäminen on pienimuotoista. Lasten muuttaessa pois kotoa rahan käyttö voi joko villiintyä tai sitä käyttää entistä harkitummin. Vanhemmiten ihmisellä on jo kaikkea, ja rahaa ei tarvitse enää käyttää kuin pakollisiin menoihin.