Mitä Mobiilitutka.fi on ja mitä se tarjoaa?

mobiilitutka logo

Mobiilitutka.fi on apunasi silloin, kun sinun tulee löytää uusi puhelinliittymä itsellesi, puolisollesi tai lapsellesi. Mobiilitutka.fi vertailee puhelinliittymät puolestasi ja kertoo, mistä uusi liittymä kannattaa ottaa. Löydät parhaan puhelinliittymän edullisimpaan hintaan ja ilman ylimääräistä vaivaa, joten et voi kuin voittaa. 

Käy heti etsimässä itsellesi uusi liittymä tai lue ensin tämä artikkeli, missä kerromme kaiken, mitä liittymää vaihtavan tulee tietää. 

Miksi kannattaa vertailla puhelinliittymiä?

Puhelinliittymä on nykyään käytännössä pakollinen. Tarvitset puhelinta, jotta viranomaiset, terveydenhuoltohenkilökunta ja läheisesi voivat saada sinuun yhteyden. Puhelimen avulla voit itsekin ottaa yhteyttä muihin ja hoitaa pankki- ynnä muut asiasi.

Pakolliset kulut kannattaa kilpailuttaa, sillä miksi maksaa ylimääräistä? Kilpaileva operaattori voi tarjota liittymää niin hyvillä ehdoilla, että voit säästää vaikka 20 euroa kuussa. 20 euroa kuussa tarkoittaa vuositasolla jo 240 euroa, mikä ei ole mikään pikkusumma. 

Vertailemalla eri liittymiä voit saada myös nopeamman, kattavamman tai jollain muulla tavalla paremman liittymän. 

Puhelin kädessä

Miten osaan valita oikean liittymän?

Voit valita parhaan puhelinliittymän esimerkiksi nettiyhteyden nopeuden perusteella. Painota liittymävertailussa itsellesi tärkeitä asioita. 

Jos etsit ensisijaisesti edullisinta liittymää, selvitä ensin se, kuinka paljon tarvitset dataa, tekstiviestejä ja puheaikaa. Voit tarkastaa asian vanhoista laskuista tai nykyisen operaattorin asiakassivustolta. Huomaathan, että jopa yrityksiin voi nykyään ottaa yhteyttä WhatsAppin avulla, joten puheminuutit ja tekstiviestit voi minimoida. Mitä enemmän käytät WhatsAppia, Google Mapsia, YouTubea ja muita nettiä vaativia ohjelmia sekä sovelluksia, sitä kannattavampaa on valita puhelinliittymä rajattomalla netillä.

Tavallisessa käytössä pärjää vallan hyvin 4G-yhteydellä, mutta jos haluat seurata aikaasi ja viedä mobiilidatan käytön seuraavalle tasolle, valitse 5G-yhteys. 

Miten operaattoria vaihdetaan?

Kun löydät itsellesi parhaan liittymän Mobiilitutka.fi:n avulla, lähtee tieto valinnastasi saman tien oikealle operaattorille. Uusi operaattori hoitaa kaiken tarvittavan, sillä se irtisanoo nykyisen liittymäsi ensimmäiseen mahdolliseen ajankohtaan, postittaa sinulle uuden SIM-kortin ja ilmoittaa tekstiviestillä, koska SIM-kortin voi laittaa paikoilleen. SIM-kortin vaihtaminen on sinun vastuullasi, mutta jos työ tuntuu haastavalta, voit etsiä apua esimerkiksi uuden operaattorisi asiakaspalvelupisteeltä.  

Jos sattuisi käymään niin, ettei vanha operaattorisi halua päästää sinua menemään, ottaa se sinuun yhteyttä vastatarjouksen kera. Jos tarjous miellyttää, ei sinun tarvitse tehdä mitään, sillä voit jatkaa vanhan operaattorisi asiakkaana (aiempaa paremmilla ehdoilla). 

Jos huomaat liittymiä vertaillessasi, että nykyisellä operaattorilla on tarjolla jokin sinulle paremmin sopiva liittymä, ota yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun ja sovi liittymätyypin vaihtamisesta.

Vaihtuuko puhelinnumeroni?

Operaattorin vaihto ei tarkoita puhelinnumeron vaihtumista, ellet itse sitä halua. Nykyään operaattorin vaihtaminen on siis hyvin kivutonta ja nopeaa. 

Voinko vaihtaa operaattoria kesken sopimuskauden?

Jos sinulla on määräaikainen sopimus nykyisen operaattorisi kanssa, et voi vaihtaa operaattoria kesken sopimuskauden. Määräaikaisen sopimuksen voi purkaa vain erityistapauksissa, kuten esimerkiksi silloin, jos muuttaa alueelle, missä operaattorin tarjoamat yhteydet eivät toimi. 

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit vaihtaa operaattoria koska vain. Vaihto tapahtuu noin 8 päivän päästä siitä, kun olet solminut sopimuksen uuden operaattorisi kanssa. Ei haittaa, vaikka laskutuskausi olisi kesken. Maksat vanhalle operaattorille niin kauan, kuin pidät sen SIM-korttia puhelimessasi. Heti kun vaihdat puhelimeesi uuden SIM-kortin, aloitat uuden laskutuskauden uuden operaattorisi kanssa.

Sinun ei tarvitse olla hetkeäkään ilman puhelinverkkoa ja mobiilidatayhteyttä, sillä vanha operaattorisi palvelee sinua siihen asti, että noudatat uuden operaattorisi kehotusta laittaa uusi SIM-kortti paikoilleen. 

Miten välttyä puhelinmyyjiltä?

Jos et halua, että yhteystietosi ovat kaikkien (kuten puhelinmyyjien) saatavilla, voit asettaa puhelinnumerosi salaiseksi tai puolisalaiseksi. Jos sinulla on täysin salainen numero, puhelun vastaanottaja ei näe numeroasi, eikä numeroasi saa esimerkiksi soittamalla numerotiedusteluun. Jos numerosi on puolisalainen, näkyy se puhelun vastaanottajalle, mutta numero ei löydy mistään yhteystietohausta.

Voit myös kieltää Traficomia ja Digi- ja väestötietovirastoa luovuttamasta tietojasi markkinointitarkoituksiin. Jos olet valmis maksamaan muutaman euron, voit asettaa itsellesi maksullisia puhelinmyyntiestoja. 

Silti on mahdollista, että saat soiton puhelinmyyjältä, sillä yhteystietoja kerätään esimerkiksi arvontakilpailujen yhteydessä. Varmin tapa välttyä hankinnoilta, joita katuu myöhemmin (kuten bambusukkien kestotilauksesta), on opetella kieltäytymään tarjouksesta napakasti, mutta kohteliaasti.