Paras asuinpaikka IT-alan työntekijälle on sellainen, millä on runsaasti työmahdollisuuksia. IT-alan osaajien työpaikat keskittyvät suuriin kaupunkeihin, varsinkin Helsinkiin ja Espooseen. Hyvistä koodareista kilpaillaan, mikä näkyy palkoissa ja palkan päälle saatavissa eduissa. Koodari saattaa saada ilmaisia lomamatkoja tai parturipalveluita normaalien liikunta- ja lounassetelien lisäksi. Aloituspalkka on suurin piirtein 4000 euroa kuussa, oltiinpa sitten pääkaupunkiseudulla tai maakunnissa. Kun koodari on päässyt näyttämään kyntensä, voi kuukausipalkka kasvaa kuuteen, kahdeksaan tai jopa kymmeneen tuhanteen euroon. Hyvä koodari voi käytännössä valita työpaikkansa, sillä koodareista on huutava pula. Suosituimmat työpaikat IT-alalla ovat Google, IBM, Yle, Puolustusvoimat, S-ryhmä, Elisa, Kela ja esimerkiksi OP-Pohjola.
Maakunnissa on vähemmän kilpailua, joten hyvästä palkasta ja kuuluisista brändeistä kiinnostuneen IT-alan työntekijän kannattaa muuttaa pääkaupunkiseudulle. Jos ensimmäinen majapaikka on kalustettu asunto Helsingin keskustassa, sujuu muutto nopeasti ja kivuttomasti. Vuokra-asunnosta käsin voi tutustua alueen asuntomarkkinoihin ja kerätä rahaa oman asunnon ostoon. Mikäli ei tahdo sitoutua omaan asuntoon, voi kalustetusta asunnosta käsin etsiä mieleistä vuokra-asuntoa pitkäaikaisella sopimuksella. Huonekalut voi halutessaan hankkia vasta uuteen asuntoon.
Missä IT-alan yrittäjän kannattaa asua?
IT-alan yrittäjä voi asua myös muualla kuin Helsingin seudulla, jos hänen ei tarvitse olla jatkuvassa kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa asiakkaidensa kanssa. IT-alalla on yleistä tehdä etätöitä, joten videopalaverit, chatit ja sähköpostit ovat normaali tapa kommunikoida. Kattavan tie- ja rataverkon sekä hyvien lentoyhteyksien ansiosta asiakkaiden luo pääsee muutamassa tunnissa myös toiselta puolelta Suomea.
IT-alan yrittäjälle hyviä asuinpaikkoja ovat pääkaupunkiseudun lisäksi Tampere, Jyväskylä ja Oulu, missä on paljon muita IT-alan yrityksiä joko asiakkaiksi tai yhteistyökumppaneiksi. Lisäksi kaikista näistä kaupungeista pääsee helposti ja nopeasti Helsinkiin, jos asiakastapaamiset tai esimerkiksi alan messut ja tapahtumat sitä edellyttävät. Tampereelta, Jyväskylästä ja Oulusta löytyy myös koulutettua työvoimaa yrityksen voimavaroiksi.
Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä on lisäksi edullisempaa asua kuin Helsingissä, joten yrittäjältä jää enemmän rahaa elämiseen. Myös toimipisteen vuokrat ovat pääkaupunkiseudun vuokria matalammat.
Miksi perustaa IT-alan yritys?
Jos osaamista ja uskallusta riittää, on nyt hyvä aika perustaa IT-alan yritys. Koodareista on pulaa, joten yrittäjä voi aika pitkälle valita asiakkaansa ja projektinsa, sekä määritellä hintansa. Yrittäjinä toimivat koodarit saattavat laskuttaa jopa 15 000 euroa kuussa, mikä on monta kertaa suomalaisen keskipalkan verran.
IT-alan yrittäjä voi olla kevytyrittäjä, toiminimiyrittäjä tai vaikkapa kommandiittiyhtiön omistaja. Moni yrittäjä aloittaa kevytyrittäjänä, eli laskuttaa jonkun laskutuspalvelun kautta. Jos yritys alkaa menestyä, perustetaan ”oikea” yritys vasta sitten. Jotkut toki tekevät toisin päin, eli vaihtavat oman yrityksen laskutuspalvelun asiakkuuteen. Yrittämiseen liittyy paljon paperitöitä ja erilaisia vastuita, jotka kevytyrittäjä voi jättää laskutuspalvelun vastuulle.
Kevytyrittäjä pääsee helpolla
Jos koodari, leipuri, laulunopettaja tai vaikkapa eräopas laskuttaa palveluistaan laskutuspalvelun kautta, pääsee hän tavallista yrittäjää helpommalla. Laskutuspalvelun asiakas eli kevytyrittäjä ei tarvitse omaa y-tunnusta eikä alkupääomaa. Yritystoiminnan aloittaminen on täysin ilmaista, kun normaalitapauksessa siihen kuluisi ainakin 60 euroa! Jos yritystoiminta halutaan lopettaa, onnistuu se todella helposti, kun taas toiminimen tai esimerkiksi kommandiittiyhtiön lopettaminen olisi paljon hankalampaa.
Kevytyrittäjän ei myöskään tarvitse kuluttaa aikaansa paperitöihin. Laskutuspalvelu hoitaa kaikki maksut ja ilmoitukset kevytyrittäjän puolesta, jolloin kevytyrittäjää voi keskittyä omaan liikeideaansa. Laskutuspalvelu huolehtii siitä, että arvonlisäverot ja ennakkoverot tulevat ajallaan maksettua, ja että yrittäjällä on tarvittavat vakuutukset. Kun kevytyrittäjä ottaa valokuvan kaikista ostoistaan ja lataa sen omille sivuilleen, huolehtii laskutuspalvelu siitä, että vähennyskelpoiset kulut ilmoitetaan verottajalle. Tiettynä päivänä laskutuspalvelu siirtää käteen jäävän summan yrittäjän omalle tilille, ja sitä kohdellaan palkkana. Tämä on tärkeä tieto varsinkin työttömyystuen varassa oleville osa-aikaisille yrittäjille. Laskutuspalvelu hoitaa myös laskujen lähettämisen ja saatavien perimisen.
Ilmaista laskutuspalvelun käyttäminen ei tietenkään ole. Laskutuspalvelu ottaa itselleen noin 5 % sekä ALV:n jokaisesta laskutuksesta. Jos IT-alan yrittäjä laskuttaa 5000 kuussa, ottaa laskutuspalvelu siitä 250 euroa. 10 000 euron laskusta laskutuspalvelu saa 500 euroa, ja 15 000 euron laskusta 750 euroa. Kirjanpitäjän hankkiminen tulee lähes aina edullisemmaksi. Kevytyrittäjyys sopiikin parhaiten yrityksen alkuvaiheeseen, kun laskutus on melko pientä ja yrityksen kannattavuus epävarmaa.