Kuinka tienata rahaa markkinoimalla lainoja?

Bloggaajat ja vloggaajat voivat tienata sievoiset summat mainostamalla erilaisia tuotteita ja palveluita sosiaalisessa mediassa. Kun avaat Facebookin tai melkein minkä tahansa muun verkkosivun, törmäät mainosbannereihin, mainoslinkkeihin ja mainosvideoihin. Kiinnostaisiko sinuakin alkaa tienata rahaa markkinoimalla tuotteita ja palveluita – esimerkiksi erilaisia lainatuotteita?

Markkinointi

Tienaa netissä mainostamalla

Opiskelijat, kotiäidit, osa-aikatyöntekijät ja työttömät etsivät usein kotona tehtävää työtä, mikä on helppo yhdistää muihin arjen velvoitteisiin. Kaupallinen yhteistyö erilaisten yritysten ja palveluntarjoajien kanssa kiinnostaa myös liikkuvaa elämää viettäviä seikkailijoita ja reppureissaajia, sillä netissä tehtävä työ ei ole sidottu aikaan tai paikkaan.

Aina silloin tällöin media nostaa esille jonkun tunnetun bloggaajan väitetyt jättitulot. Huhutaan, että bloggaamalla voi tienata jopa 10 000 euroa kuussa, mutta tällaiset summat ovat usein liioiteltuja – tai ainakin hyvin harvinaisia. Tuotteiden ja palveluiden mainostaminen netissä ei ole välttämättä mikään kultasampo, mutta sinnikkäällä työllä voit päästä siihen tilanteeseen, että sinulle maksetaan yhdestä blogipostauksesta 200–1000 euroa, minkä lisäksi saat rahaa lukijoiden klikatessa sivuillasi olevia mainoksia tai tilatessa tuotteita sivullesi upotettujen linkkien kautta. 

Miten alkaa mainostaa netissä?

Et tarvitse kuin toimivan nettiyhteyden voidaksesi alkaa pitää blogia, vlogia tai muuta somekanavaa tai verkkosivustoa, jolla voit julkaista mainoksia ja saada siitä rahaa. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Valitettavasti jutussa on kuin onkin yksi mutta. Sinulla pitää olla seuraajia ja lukijoita, jotka pitävät julkaisujasi mielenkiintoisina ja klikkailevat mainoslinkkejä. Läheskään aina pelkkä klikkaus ei riitä, vaan lukijan pitää myös ottaa pikaluotto tai hankkia jokin muu tuote tai palvelu, mitä satut mainostamaan. 

Riippuu affiliate-sopimuksesta, saatko lukijan ostoksesta jonkin tietyn euromääräisen palvelun, vaiko tietyn prosenttiosuuden. Jos saat yhden prosentin jokaisesta ostoksesta, minkä lukija tekee, saat satasen ostoksesta huiman yhden euron. Paremmissa diileissä saat 7 % ostoksesta, eli satasen ostos poikii sinulle 7 euron bruttotulot. Sopimus voi perustua myös lukijan tekemiin toimenpiteisiin. Sinun tulee tällöin houkutella lukija ottamaan yhteyttä yhteistyötahoosi tai esimerkiksi liittymään tämän sähköpostilistalle. Jos lukija toimii odotetusti, saat pienen palkkion.

Myös affiliate-tulot pitää ilmoittaa verottajalle. Kannattaa hyödyntää kaikki verovähennysmahdollisuudet. Bloggaaja voi vähentää verotuksessaan muun muassa webhotellin ja verkkoyhteyden kuukausimaksut sekä muistiinpanovälineostokset.  

Helpoin tapa alkaa ”affiksi” on listautua Adtractionin tai esimerkiksi TradeTrackerin mainostajaverkostoon. Laadi lyhyt esittely somekanavastasi tai verkkosivustostasi ja hae kiinnostavien mainostajien kampanjoihin. Jos mainostaja hyväksyy sivustosi, saat käyttöösi valmiita linkkejä, bannereita ja kuvamainoksia, joita voit liittää sivuillesi. Tyypillisiä mainostajia ovat rahoituslaitosten lisäksi netticasinot ja vedonlyöntisivut, lentoyhtiöt ja erilaiset verkkokaupat. 

Miten saada sivustoni tuottamaan?

Verkkosivu, jolla mainostat tuotteita ja palveluja, voi olla blogi, alennuskoodeja tarjoava sivusto tai esimerkiksi tuote- tai hintavertailusivusto. Mainokset toimivat parhaiten, kun niitä ei ole liikaa, ne on valittu kohderyhmän mukaan ja sivusto tarjoaa lukijoilleen muutakin, kuin pelkkiä mainoksia. Kokkausharrastuksestasi kertovassa blogissa toimivat parhaiten ruoanlaittotarvikkeiden mainokset. Jos taas kirjoitat ekologisesta elämäntavasta, ei kannata mainostaa lentoyhtiöitä ja äkkilähtöjä, ja niin edelleen.

SEO

Hakukoneoptimoinnin perusteet kannattaa ottaa haltuun, jotta blogi tai verkkosivu löytää lukijoita. Hakukoneoptimointia voi opetella itse, tai osaamisen voi ostaa ulkopuoliselta asiantuntijataholta. Mielenkiintoiset kuvat ja kuvatekstit, sopivien hakusanojen viljely ja tarpeeksi pitkien tekstien kirjoittaminen vievät jo pitkälle. Lisäksi kannattaa listautua blogilistoille, kirjoittaa toisten blogeihin niin sanottuja vieraskynäpostauksia, mainostaa omia julkaisujaan Facebookissa ja opetella aktiivisesti lisää siitä, miten alkaa tienata blogilla tai muulla sivustolla. Vinkkejä ja opastusta asiaan saa esimerkiksi erilaisilta verkkokursseilta. 

Video-, kuva- ja tekstipäivitysten tekeminen vie paljon aikaa. Lukijasi odottavat sinulta uusia tekstejä viikoittain, ehkä jopa päivittäin. Mitä enemmän sinulla on lukijoita, sitä varmemmin alat saada yhteydenottoja mainostajilta. Sinua saatetaan pyytää testaamaan uusia vaatteita tai meikkejä, ja kirjoittamaan niistä positiivisesti. Jos olet matkabloggaaja, saatat päästä hotelleihin ilmaiseksi, kunhan lupaat julkaista kuvia ja päivityksiä, joissa kehut hotellia. Tässä vaiheessa voit odottaa postauksesta jopa tonnin palkkiota parin euron korvauksen tai ilmaisen hammasharjan sijaan. Jos kaikki menee hyvin, voi bloggaamisesta tulla kokopäivätyö. Se, saavuttaako sivustosi suuren suosion, selviää vain kokeilemalla. Olisiko tänään hyvä päivä aloittaa?