Valokuitunen kokemuksia

Valokuitunen kokemuksia

Valokuitusesta on keskusteluihin katsoen hyviä kokemuksia niiltä, jotka ovat valokuidun omaan kotiinsa juuri heiltä halunneet ottaa. Valokuitusella ei ole pitkäaikaisesti rajoittavia sopimusehtoja, jotka esimerkiksi sitoisivat asiakkaan heihin kiinni. 

Asiantuntevat myyjät kertovat realiteetit heti kättelyssä, niin ettei asiakkaalle jää epäselvyyksiä valokuituprojektin etenemisestä. Tässä yhteydessä asiakkaalle kerrotaan myös kauan kestää, jotta valokuidun rakentaminen voidaan aloittaa, mikä on yleensä 12kk. 

Tässä ajassa tiedetään saadaanko valokuitukaapelin vetämiseen tarpeeksi kannatusta talonyhtiössä tai muilta omakotitalonomistajilta ympärillä. Päätöstä ei myöskään kiirehditä asiakkaan puolesta vaan sen tekemiseen saa aikaa ilman painetta hintojen noususta. 

Lisäksi valokuitu joka kestää parhaimmillaan 100 vuotta kuluttaa vähemmän sähköä ja näin ollen pienentää sitä merkittävästi. Suoraan omakotitaloon vedetty valokuitu on myös nopeampi ja toimintavarmempi kuin langaton 5G nettiyhteys. 

Valokuitunen yrityksenä  

Valokuitunen

Valokuitunen on yrityksenä yksi vilkkaimmin kasvavista valokuidun parissa työskentelevistä yrityksistä. He asentavat valokuitua, rakentavat valokuituverkkoja ja tekevät niiden huoltoa niin taajamien koteihin, yrityksille kuin valtakunnallisestikin kysynnän mukaan. 

Valokuitunen on poikkeuksellinen valokutua myyvä yritys, sillä se jättää asiakkailleen mahdollisuudeksi valita sopivan palveluliittymän neljästä eri vaihtoehdosta, toisin kuin monet muut valokuituoperaattorit. 

He ovat kritisoineet Suomen valokuitumarkkinoita juurikin niissä helposti vallitsevan monopoliaseman vuoksi, jossa verkon omistaja on ainoa palveluntarjoaja jättäen asiakkaalle vähemmän valinnanvaraa esimerkiksi hintojen kilpailutuksessa. 

Valokuitua asennettaessa Valokuitunen on myös kertonut entisöivänsä pihan niin pitkälle kuin mahdollista purku ja kaivuutöiden yhteydessä, eli asiakkaalle ei jää korjattavaa tai tule lisäkuluja niihin liittyen. 

Kaikissa valokuitua asentavissa firmoissa ei välttämättä toimita näin ja niiden sopimusehtoihin saattaa sisältyä vain tietty metrimäärä kaivuutöille, joista loput ostajan on katettava itse.

Valokuitunen on mielletty yleisesti yhdeksi luotettavimmista ja rehdeistä valokuitutoimijoista alalla. Työpaikkana Valokuitunen on koettu todella hyväksi ja työntekijöitään arvostavaksi.   

Kuka omistaa Valokuitunen yrityksen?   

Valokuitunen Oy:n toimitusjohtajana toimii Heikki Kaunisto. Se on vuonna 2019 perustettu osakeyhtiö, joka vaikuttaa Helsingissä pääasiallisena toimialanaan televiestintä ja televiestintäpalvelut. Viime tilikautena yritys teki liikevaihtoa 6 058 000 euroa ja toimii nykyään valokuituverkkojen rakentajana, asentajana sekä niiden huoltajana. 

Kannattaako ottaa valokuitu?   

Valokuitu on tähän mennessä markkinoiden nopein tiedonsiirtotekniikka, eikä sen nopeudella ole tällä hetkellä kilpailijoita. Valokuitu kuluttaa myös todella merkittävästi vähemmän sähköä kuin langaton nettiyhteys tai kuparikaapelilla vedetty yhteys, mikä näkyy huomattavana säästönä sähkölaskuissa. 

Vaikka usea valokuituverkkojen rakentaja mainostaakin omaa valokuituaan markkinoiden nopeimmaksi, on todettu että valokuitu on hyvin samanlaista niitä myyvillä yrityksillä, eikä eroja niiden nopeudessa ole.

Valokuidun rakentaminen on hintavampaa ja sitovampaa kuin 4- tai 5G verkkoyhteys sopimuksen solmiminen, sillä valokuitu kaivetaan suoraan maahan ja tuodaan sitä kautta suoraan omakotitaloon, rivitaloon tai kerrostaloon. 

Valokuidun käyttöikä on keskimäärin 30-100 vuotta, jonka jälkeen kaapeli voi vaatia huoltotoimenpiteitä. Rivi- ja kerrostaloissa valokuitu ei pääse täysin potentiaaliinsa sillä valokuitu asennetaan yleensä vain talonyhtiön yhteiseen tekniseen tilaan asti, josta se jaetaan vanhempia kaapeleita pitkin asuntoihin. 

Talonyhtiöissä joihin liittyy useampia asukkaita, tulee aina saada suostumus talonyhtiöltä, kun aletaan suunnitella valokuidun laittoa. Valokuituverkkoon liityttäessä kannattaa myös varmistaa millaisen firman ottaa tekijäkseen ja millä tavalla verkkoon liittyminen toteutetaan, nimittäin DNA on esimerkiksi markkinoinut valokuituverkkoaan harhaan johtavasti. 

Kaikenlaiset ethernet-, antenni- ja kuparikaapelipätkät valokuituyhteyden välissä tarkoittavat sitä, ettei valokuidusta saada täyttä toimintavarmuutta ja sen täyttä nopeutta, kun taas koko matkalta oleva valokuitu yhdistettynä suoraan omakotitalon päätelaitteisiin. 

Valokuidun vetämiseen liittyvissä sopimuksissa kannattaa katsoa sopimusta kokonaisuutena, sillä sopimukset ovat usein sitovia vähintäänkin tietyn määräajan verran, myös ennakkoilmoittautuessa, mikä voi tulla osalle yllätyksenä. 

Valokuitunen hinta omakotitaloon?

Valokuituliittymän hinnaksi on arvioitu Traficomin mukaan keskimäärin 1500-2000 euroa, joista kaivuutöihin kuluu suurinosa kyseisestä summasta. Hinnat ovat aluekohtaisia ja niihin on usein saatavilla erilaisia osamaksusopimuksia kertamaksun sijaan. Kiinteistövälittäjät ovat kommentoineet valokuidun nostavan myös asunnon jälleenmyyntiarvoa tuhansilla euroilla.