Kuinka löytää paras VPN-palvelu: Opas turvallisuutesi ylläpitämiseen

VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network eli suomeksi virtuaalinen erillisverkko. Erilaisia VPN-palveluita on tarjolla lukuisia. Miettiessäsi omaan käyttöösi sopivinta VPN-palvelua, kannattaa ensin miettiä millaiseen käyttötarkoitukseen VPN-palvelua tarvitset. Parhaat VPN-palvelut tarjoavat sinulle yksityisyyttä verkossa ja pitävät tietosi turvassa. Palveluntarjoajia löytyy laidasta laitaan ja vertailu onkin tärkeää tehdä perustuen juuri omiin tarpeisiisi. VPN toimii niin puhelimella, kuin tietokoneellakin. VPN-palveluntarjoajia on useita ja sopivan palvelun etsintään on hyvä käyttää hieman aikaa. Netistä löydät suhteellisen helposti useita sivustoja, jotka ovat tehneet tutkimuksia puolestasi ja niiden tietojen pohjalta saatat löytää juuri itsellesi sopivan palvelu. VPN:n avulla voit ottaa yhteyden lukemattomien eri maiden kautta eli voit valita sijainniksesi vaikkapa Kanadan. Tällöin tarkastaessasi IP-osoitettasi huomaat koneesi sijainniksi jonkin paikan Kanadassa. 

VPN

VPN:n VPN-palveluista löytyy paljon eroja. Laitekohtaiset käyttörajoitukset vaikuttavat VPN-palvelun valintaan. Joissain palveluissa käyttäjämäärä on rajoittamaton ja toisissa voi olla esimerkiksi 5 käyttäjän raja. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelun voi yleensä ladata useammallekin koneelle, mutta sitä voidaan yhtäaikaisesti käyttää vaikkapa viideltä koneelta. Toinen ratkaisuun vaikuttava tekijä on nopeus. VPN:n käyttäminen hidastaa tiedon liikkumista riippumatta käyttämäsi netin nopeudesta. Nopeuteen vaikuttaa myös VPN:llä määrittelemäsi maa ja palvelin. Mitä parempi suojaus valitsemassasi VPN-palvelussa on, sitä turvallisemmin voit sitä käyttää. VPN:ää ei tarvitse sulkea edestakaisin, vaan se voi olla päällä koko ajan koneesi ollessa auki. Käyttäessäsi palvelua puhelimellasi kannattaa huomioida se, että palvelun käyttö lisää akun kulutusta. VPN:n käytön hyödyllisyys korostuu sitä mukaa, kun etätyöt yleistyvät. Palvelun avulla taataan yritysten tietoturvan säilyminen. VPN ei ole ratkaisu rikolliseen toimintaan vaan palveluntarjoajilla on velvollisuus luovuttaa tietoja poliisille. Mikäli on epäiltyä, että palvelua käytetään vääriin käyttötarkoituksiin. Useat VPN:n tarjoajat kertovat etteivät pidä lokia käyttäjiensä tiedoista. Varsinkin ilmaisversioissa kerrotaan kuitenkin asiakkaan lokitietojen keräämisestä. VPN:ää käyttäessäsi myöskään mainostajat eivät löydä sinua niin helposti, kuin ilman palvelun käyttöä.

Toimisto

VPN:n vertailu

Vertailusivuilta löydät paljon VPN:n palveluntarjoajia ja sivujen avulla VPN vertailu onkin erittäin helppoa. Vertailuissa on koottu yhteen ainakin palvelujen hyvät puolet. Hinta on usein se kaikista vaikuttavin tekijä, mutta muutkin palvelun ominaisuudet on hyvä ottaa huomioon ja useita palveluita pääsee testaamaan ilmaiseksi 2-4 viikon ajaksi. Moni palveluntarjoaja lupaa asiakkailleen myös koeajan, jonka aikana käyttäjä voi saada rahansa takaisin. Valitulle palvelulle on plussaa, jos sillä on palvelimia mahdollisimman useassa maassa ja eri puolilla maailmaa. Kaistan leveys ja nopeus tuovat mukavuutta palvelun käyttämiseen. Kunnollinen salaus ja suojaus on palvelun perusta eli ne täytyy olla kunnossa. VPN:n valinnassa on hyvä ottaa huomioon erilaisten suoratoistopalveluiden käyttö. Suoratoistopalveluissa saattaa olla esimerkiksi ulkomaan esto, jolloin palvelua ei pysty käyttämään muualta, kuin suomesta. Vpn vertailussa kannattaa huomioida myös asiakaspalvelu. Onko sellaista ja jos on niin missä maassa se on ja mihin kellonaikoihin voit olla yhteydessä asiakaspalveluun.  Tulisiko sitten valita maksullinen vai maksuton palvelu? Valinnan perustana kannattaa miettiä, miten hyvän salauksen ja suojauksen tarvitset. Maksulliset palvelut ovat todennäköisesti myös kaikista turvallisimpia. 

Suosituimmat VPN: palveluntarjoajat

Suomessa eniten käytettyjä palveluntarjoajia ovat ainakin NordVPN ja Surfshark. Vpn vertailun mukaan heillä on hinta ja laatu sopivasti kohdallaan. Palvelut ovat erittäin helppokäyttöisiä ja suojaavat tietosi tehokkaasti. Palvelun voit asentaa myös puhelimellesi joka antaa hyvää suojaa, jos käytät puhelintasi vaikkapa lentokenttien ilmaisissa wifeissä. Tee kuitenkin oma vpn vertailu ja valitse omiin käyttötarkoituksiisi sopivin.

VPN suojaa tehokkaasti tietojasi ja yksityisyyttäsi. Sen käyttäminen suojaa esimerkiksi pankkitietojasi tehokkaasti, vaikka käyttäisit ilmaista wifiä. Valitessasi palvelua, mieti jo etukäteen, miten pitkäksi ajaksi palvelun haluat käyttöösi. Edullisinta on ostaa vähintään 2-3 vuotta kerrallaan, jolloin kuukausihinta laskee mukavan alhaiseksi. Vuoden sopimus saattaa maksaa saman verran, kuin 3 vuoden sopimus, jossa kuukausihinta on huomattavasti pienempi, kuin yhden vuoden sopimuksessa. Vinkkeinä VPN:n käyttöön voisin antaa sen, että tarkasta välillä, että VPN on päällä. Toisinaan se saattaa ”tipahtaa” pois päältä, jolloin tietosi ovat helpommin löydettävissä netistä. Toinen vinkki onkin rahan arvoinen, eli kun olet valinnut palveluntarjoajan, etsi eri lähteistä parasta hintaa. Hintaerot voivat olla huomattavan suuria. Tehtyäsi sopimuksen pääset nauttimaan turvallisesta surfailusta netissä!