Netti kotiin – 6 kovaa faktaa

Netti kotiin

Jokaisessa kodissa tarvitaan jonkinlainen nettiliittymä. Usein huolta aiheuttaa se, mikäli olisi juuri itselle se paras netti kotiin. Miten paljon nopeutta nettiyhteydellä pitäisi olla? Tämä riippuu täysin siitä, mihin aiot verkkoa käyttää. Mitä enemmän laitteita kotiverkkoon on liitetty ja mitä enemmän käyttötarvetta on, sitä isommat vaatimukset verkkoyhteyden nopeudelle ja vakaudelle asetetaan.

Ladattavan tiedon määrä ratkaisee

Silloin tarvitaan nopea netti kotiin tarvitaan, kun teet töitä kotoa käsin, hiukan striimailet sisältöä ja käytät nettiä vapaa-ajalla viihteen kuluttamiseen. Usein videon katselu kertoo kodin nettiyhteyden tilan, sillä mikään ei ärsytä niin paljoa kuin pätkivä video. Television katseluunkin tarvitaan nettiä, koska monella on käytössään jokin suoratoistopalvelu, kuten Netflix.

Jos yksi katsoo urheilua, toinen elokuvaa, kolmas pelaa nettipeliä ja neljäs puhuu videopuhelua, yhteydeltä vaaditaan paljon. Nopeasta netistä on hyötyä myös etätöissä, varsinkin jos täytyy jatkuvasti ladata suuria tiedostoja.

Mikäli yhteyttä tarvitaan lähinnä uutisten tai sosiaalisen median selaamiseen, sähköpostien lukemiseen ja sovellusten päivittämiseen, yhteyden ei tarvitse olla mikään huippunopea.

Mitkä asiat vaikuttavat netin valintaan?

Monet asiat vaikuttavat siihen, mikä on paras netti kotiin. Asunnon sijainti määrittelee tarjottavat nopeudet sekä yhteystavat. Pitää myös varmistaa, että nettiliittymän nopeus on omiin tarpeisiin nähden riittävä. Myös Wi-fi -reitittimen ajantasaisuus on tärkeä pointti.

  • Valitse kiinteä nopea yhteys, valokuitu tai kaapeli
  • Jos nettiyhteytenä on 4G tai 5G, ulkoantennin avulla varmistat toimivimman yhteyden
  • Valitse nopeus, joka vastaa käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 megabittiä, jos taloudessa on useita käyttäjiä
  • Varmista, että WiFi-modeemi on verkkoyhteyden kanssa yhteensopiva
  • Sijoita WiFi-modeemi kodissa siten, että signaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin

Kiinteä netti sopii moneen

Kiinteä nettiyhteys on usein paras netti kotiin. Sen puolesta puhuvat operaattorin takaama kiinteä nopeus sekä pieni viive. Erityisesti pelatessa ja striimatessa sen merkitys korostuu. Myös https://www.luotettavat-nettikasinot.com/ vaatii keskeytyksettömän yhteyden, jotta pelit sujuvat moitteettomasti. Lisäksi yhteys on suojassa sääolosuhteilta, joten se toimii aina varmasti.

Useimmiten kiinteä yhteys toteutetaan valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Nämä teknologiat mahdollistavat koteihin tuodun nopean netiksi lisäksi myös laadukkaan sekä laajan kaapeli-tv-valikoiman.

Mobiilinetti on hyvä vaihtoehto

4G on hyvä vaihtoehto, mikäli nopeaa kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla, sillä se toimii kaikkialla Suomessa. 5G on hyvä ratkaisu omakotiasujille, jos kiinteää yhteyttä ei ole tarjolla. Toimiva netti kotiin on tärkeä ja siihen kannattaa panostaa, koska näin varmistetaan perheenjäsenten tyytyväisyyden ja viihtymisen kotona. On siis hyvä huolehtia riittävällä nopeudella varustettu nettiliittymä puhelimeen, mikäli sitä aikoo käyttää myös netin selaamiseen muilla kuin mobiililaitteilla.

5G laajakaista on nopea mobiililaajakaista, joka ei hyydy kovassakaan käytössä. Se tarjoaa luotettavan nettiyhteyden etätöihin, striimaamiseen ja pelaamiseen. Yhteys hyödyntää 5G-verkkoa, taaten nopean netin ja runsaasti kapasiteettia vaikka käyttäjiä olisikin useampi samaan aikaan. 5G-laajakaista onkin loistava valinta kotiin, kun haluaa nopean netin, mutta osoitteeseen ei ole saatavilla valokuitua tai kaapeliverkkoa.

Mikä nettiyhteys uuteen kotiin?

Muutettaessa kerrostalosta omakotitaloon, pitää hankkia sopiva netti kotiin. Omakotitalossa saattaa olla jo kuparikaapeli ADSL-liittymälle tai jopa valokuituliittymä nopeaa nettiä varten. Joillakin asuinalueilla voi olla kaapeli-tv -liittymä valmiina, varsinkin jos omakotitalo on kerrostalojen lähellä. Monesti omakotitalon myynti-ilmoituksesta selviää, millainen nettiyhteys talossa on.

ADSL reititin

Laajakaistan nopeuteen vaikuttavat mm. puhelinlinjan pituus, talon sisäverkon kunto sekä verkkoon liitettyjen laitteiden määrä. Liittymätyyppi riippuu siis kiinteistöön saatavilla olevasta tekniikasta. Liittymän arvioitu maksimisnopeus on se nopeus, jonka liittymä voi parhaimmillaan saavuttaa. Nopeuden vaihteluväli kuvaa nettiyhteyden nopeuden todellista ylä- sekä alarajaa. Operaattoreiden asiakaspalvelu auttaa myös löytämään sopivan nettiliittymän, mikäli valinta tuntuu vaikealta.

Taloyhtiönetti

Taloyhtiönetin ansiosta voi käyttää nettiyhteyttä tavallista edullisemmin. Taloyhtiön valitsema laajakaistan perusnopeus kuuluu vastikkeeseen tai vuokraan. Mikäli tarvitsee perusnopeutta vikkelämmän netin, on mahdollista helposti päivittää yhteyteen lisää nopeutta. Taloyhtiönetti on siis vaivaton tapa hankkia langaton netti kotiin.

Kun tilaa kiinteän laajakaistan kotiin verkkokaupasta, tilaukselle saa 14 päivän peruutusoikeuden jota voi hyödyntää, jos liittymä ei vastaakaan odotuksia. Verkkokaupassa voi helposti myös vertailla eri nettiliittymiä ja valita tilaukseen myös yhteensopivan modeemin. Verkkokauppa on auki 24/7, joten laajakaistan voi tilata ilman jonottamista juuri kun sopii. Taloyhtiönetti on todella halpa netti kotiin, sillä se on jo huomioitu vuokrassa tai vastikkeessa, eikä sitä tarvitse siis maksaa erikseen.