Tee ostoksesi netissä, ja säästä rahaa!

Nainen istuu puistossa

Rahojen loppuminen ennen palkkapäivää on tuttu ilmiö monille suomalaisille. Säästövinkkejä googletellaankin ahkerasti. Yleisimpiä säästövinkkejä ovat sähkö- ynnä muiden sopimusten kilpailuttaminen, turhien jäsenyyksien karsiminen, kuten eri äänikirja- ja VPN-palveluiden ja Netflixin  lopettaminen. Lisäksi take away -kahvien välttely, tupakoinnin lopettaminen ja auton käyttämisen vähentäminen. 

Entä jos ei ole koskaan hankkinut kuntosalikorttia, ei ikinä polta tai osta pahvikahvia tai ei edes omaa ajokorttia? Seuraavan tason säästövinkit ovat punalaputettujen elintarvikkeiden metsästys, hävikkiruokakauppojen suosiminen (netistä saa päiväysruokaa jopa 90 prosentin alennuksella, sisälämpötilan lasku ja suihkussa käymiseen kuluvan ajan puolittaminen. Tuttua kauraa? Piheimmät penninvenyttäjät puolittavat astianpesukonetabletin, pissaavat ulos välttyäkseen vessan vetämiseltä ja käyttävät uudestaan laskujen mukana tulleet kirjekuoret. 

Netin syövereistä pääsee lukemaan myös äärimmäisistä pihistelijöistä, jotka kuivattavat vessapaperin uutta käyttöä varten, käyvät syömässä sukulaisilla ja naapureilla sekä varastavat sähkön rappukäytävän pistorasiasta. Kohtuus kaikessa, myös säästämisessä! Hintavertailu on kuitenkin jokaiselle suositeltava tapa säästää. Verkkokauppojen tuotteita on todella helppo vertailla keskenään!

Netissä shoppailu on usein halvempaa

Verkkokauppojen ei tarvitse maksaa kalliita keskustavuokria, sillä ne voivat sijoittaa varastonsa ja toimistonsa mihin vain. Lisäksi verkkokauppojen ei tarvitse palkata niin paljoa henkilökuntaa palvelemaan asiakkaita. Netistä löydätkin tuotteet usein halvemmalla kuin kivijalkaliikkeestä. 

Varsinkin isoja ostoksia kannattaa harkita yön yli. Jos näet kaupassa kiinnostavan tuotteen, millä kuitenkin on tuntuvasti hintaa, nuku ensin ainakin yksi yö. Katso sitten seuraavana päivänä netistä, saisitko sen sitä kautta halvemmalla (mikäli siis olet yhä vakuuttunut hankinnan kannattavuudesta).

Hintavertailu säästää rahaa

Hintavertailu

Säästä rahaa hintavertailulla! Netissä toimii useita hintavertailusivustoja, joiden avulla on helppo tarkastaa, mikä verkkokauppa myy haluamaasi imuria, älypuhelinta, soutulaitetta tai vaikkapa romaania halvimmalla. Hintavertailusivusto säästää sinulta aikaa ja vaivaa, joutuisithan muussa tapauksessa käymään läpi 10–20 verkkokauppaa ja merkitsemään ylös hinnat voidaksesi valita halvimman. Hintavertailusivustolla kirjoitat hakukenttään haluamasi tuotteen nimen, ja verkkosivusto suorittaa haun puolestasi. Aikaa kuluu muutama sekunti. 

Sama tuote voi olla verkkokaupassa A kymmeniä prosentteja halvempi kuin verkkokaupassa B. Saatat säästää siis kymmeniä euroja tekemällä hintavertailua. Isommista ostoksista puhuttaessa säästö voi olla jopa satoja euroja. Pienistä puroista kasvaa iso virta. Jos lasket vuoden lopussa kaikki hintavertailun avulla säästämäsi rahat yhteen, voi lopputulos olla jopa tuhansia euroja.

Tutustu ajankohtaisiin tarjouksiin

Verkkokaupoilla on usein tarjouskampanjoita. Tarkista, saatko esimerkiksi ilmaiset postikulut tilaamalla verkkokaupan uutiskirjeen tai ostamalla tuotteita tietyllä summalla. Joissain verkkokaupoissa ilmaisen toimituksen raja saattaa olla jopa sata euroa, joten tällöin kannattaa miettiä, olisiko sittenkin parempi maksaa ne neljän euron postikulut ostoskorin täydentämisen sijaan.

Ajankohtaisista tarjouksista on helppo olla perillä tilaamalla verkkokaupan uutiskirje tai seuraamalla verkkokauppaa sosiaalisessa mediassa.

Verkkokaupassa pätevät samat säännöt kuin kivijalkakaupassa

Nainen shoppailee netistä

Myös verkkokaupassa kannattaa vertailla tuotteiden kilo- tai litrahintoja, ja valita edullisin. Mikäli et ole varma tuotteen laadusta, voit googlettaa muiden kuluttajien kokemuksia kyseisestä tuotteesta, tai kysellä siitä somessa. Verkossa shoppaileminen on helppoa ja edullista, mutta hutiostokset harmittavat siitä huolimatta.

Onneksi suomalaisten verkkokauppojen on tarjottava tuotteille vaihto- tai palautusoikeus. Vain muutamat tuotteet, kuten alusvaatteet ja metritavarana leikattavat kankaat, ovat tämän ehdon ulkopuolella. Ota kuitenkin huomioon, että saatat joutua maksamaan itse palauttamisesta koituvat postimaksut.

Jos tilaat tuotteita ulkomailta, ota erikseen selvää vaihto- ja palautusoikeudesta. Muista, että EU:sta voi tilata ilman tulli- ja veromaksuja, mutta EU:n ulkopuolelta tilatut tuotteet saattavat jäädä tulliin, jos niiden arvo on 22 euroa tai enemmän.

Heräteostokset kuriin

Jos haluat tietää, kuinka paljon sinulla menee rahaa shoppailuun, tarkista pankkisi verkkopalvelut. Jotkut pankit tarjoavat kehittyneitä ja helppokäyttöisiä palveluita oman talouden seurantaan. Summien näkeminen voi pysäyttää. 

Heräteostosten vähentäminen on hyvä tapa säästää ja saada rahaa sivuun pahan päivän varalle. Mikäli haluat vähentää heräteostosten tekemistä, laske kuinka paljon voit käyttää kuukaudessa shoppailuun. Pitäydy tässä summassa sekä kivijalkakaupoissa että verkkokaupoissa. Jos rakastat shoppailua yli kaiken, ei säästämistä kannata aloittaa täyskiellolla, sillä se saattaa johtaa repsahduksiin. Pehmeämpi tapa on jättää budjettiin ”funny money” -osuus, minkä voi tuhlata hyvällä omallatunnolla. Mikäli olet valmis kovempiin haasteisiin, voit kokeilla ostolakkoa, esimerkiksi älä osta mitään -kuukautta.