Minkälainen laina sopii pienyritykselle?

Kirja

Pienyrityksiä ja mikroyrityksiä on Suomessa huomattavasti paljon enemmän kuin suuria yrityksiä. Pienyrityksellä tarkoitetaan yritystä, missä on alle 50 työntekijää. Niitä on Suomessa noin 16 000, eli ne muodostavat lähes 6 % kaikista yrityksistä. Mikroyritys on yritys, missä työskentelee alle 10 työntekijää. Tällaisia on Suomessa noin 265 000, eli ne muodostavat noin 93 % Suomen yrityskannasta.

Yksinyrittäjien määrä on kasvanut selvästi. 2000-luvun alussa yksinyrittäjiä oli Suomessa 123 000 kappaletta, kun tällä hetkellä luku on noin 182 000. Valtaosa yksinyrittäjistä toimii palvelualoilla, ja noin puolet heistä tienaa alle 2000 euroa kuussa. Tämä on reilusti vähemmän kuin suomalaisen palkansaajan keskimääräinen kuukausiansio. Ansiot ovat näin pienet, vaikka töitä tehdään enemmän kuin palkansaajien keskuudessa. Joka neljäs yksinyrittäjä tekee vähintään 50 tuntia viikossa, mikä tarkoittaisi vähintään 10-tuntisia työpäiviä arkena. Totuushan on kuitenkin se, että moni yrittäjä tekee töitä viikonloppuisinkin. Neljän viikon loman ehtii pitää vain joka viides yksinyrittäjä, vaikka lomien pitäminen olisi tärkeää oman jaksamisen kannalta. Noin puolet yksinyrittäjistä sanoo, ettei oma jaksaminen ole vielä muodostunut ongelmaksi, kun taas reilu puolet yksinyrittäjistä kipuilee jaksamisongelmien kanssa. 

Niin yksinyrittäjät, mikroyrittäjät kuin pienyrittäjäkin tarvitsevat rahaa. Rahan avulla yritys voisi esimerkiksi hankkia uusia asiakkaita, muuttaa isompiin tiloihin, palkata uusia työntekijöitä tai esimerkiksi investoida kalustoon. Jos kuukausiansiot ovat alle 2000 euroa, ei uusia investointeja voida tehdä ainakaan kuukausituloilla. Jos yrittäjällä on selkeä ja toteutettavissa oleva suunnitelma yritystoiminnan kehittämiseksi, mutta ei rahaa, on lainan ottaminen varteenotettava vaihtoehto. Lue lisää siitä, mitä pitää tietää, kun uuden lainan tai yhdistelmälainan hankkiminen on ajankohtaista! 

Lainaa pankista vai muilta rahoituslaitoksilta?

https://www.youtube.com/watch?v=myYa3ZlzVlY

Uusi tai perusteilla oleva yritys voi saada edullista lainaa Finnverasta. Jos yritys on kuitenkin toiminut jo jonkin aikaa, on pankkilaina usein se edullisin vaihtoehto pienyrityksen lainaksi, mutta pankkilainan saaminen ei suinkaan ole itsestäänselvää. Pankki vaatii lähes aina vakuuksia lainalle, ja lainahakemuksen käsittelyyn voi mennä kauan. Lopputulos saattaa silti olla kielteinen lainapäätös, sillä Yhdysvalloissa viime vuosikymmenellä käynnistyneen finanssikriisin jälkeen pankkien lainaehdot ovat kiristyneet. Reaalivakuuksia vaaditaan aiempaa enemmän, ja yrityksen on esitettävä vahva näyttö yritystoimintansa kannattavuudesta.

Jos pienyrittäjä tietää jo valmiiksi, ettei lainalle ole antaa mitään vakuuksia eli lainan takaisinmaksun varmistavia pantteja, kannattaa lainaa etsiä muista rahoituslähteistä. Sama tilanne on silloin, jos lainarahan saamisella on kiire, tai jos pankista on tullut kielteinen vastaus. Internetistä löydät lukuisia rahoituslaitoksia, jotka lupaavat käsitellä lainahakemuksen jopa 15 minuutissa, ja siirtää lainasumman yrityksen tilille alle tunnissa. 

Rahoituslaitokset suhtautuvat lainoihin paljon pankkeja hövelimmin. Jos yritys vaikuttaa maksukykyiseltä, on vakuudettoman yrityslainan (tai useiden pienten lainojen yhdistämiseen tarkoitetun yhdistelmälainan) saaminen melko todennäköistä. Korko on kuitenkin korkeampi kuin vakuudellisissa pankkilainoissa, sillä vakuudeton laina on aina isompi riski lainan antajalle. 

Mitä pitää tietää lainaa hankkiessa?

Ensinnäkin pienyrittäjän kannattaa laskea tarkasti, minkä suuruista lainaa tarvitsee. Liian suurta summaa ei kannata hakea, mutta olisi ikävää, jos lainasumma osoittautuisikin liian pieneksi. Kaikista ikävintä olisi kuitenkin se, ettei lainaa saisi maksetuksi. Lainanantajat kyllä ottavat omansa pois, ja lopputulos voisi olla konkurssi. 

Yksityiset rahoituslaitokset laskevat lainalle koron muun muassa sen perusteella, miten luotettavalta ja elinkelpoiselta yritys vaikuttaa. Mitä isompi liikevaihto ja mitä nuhteettomampi luottohistoria, sitä paremman koron lainalle voi odottaa saavansa. Liikevaihtoon et voi parissa päivässä vaikuttaa, mutta voit ainakin päivittää yrityksen verkkoimagoa. Kun olet arvioinut tarkasti lainan määrän ja oman yrityksesi takaisinmaksukyvyn, laita yrityksen sosiaalisen median profiilit ja kotisivut kuntoon. Ammattimaiselta näyttävät kotisivut ja ajan tasalla olevat sosiaalisen median tilit antavat yrityksestä hyvän kuvan.  

Tavoittele mahdollisimman edullista lainaa lähettämällä lainahakemus useille rahoituslaitoksille. Vertaile saamiasi lainatarjouksia huolella. Lainan todellinen vuosikorko kertoo sen, kuinka paljon lainasta oikeasti joutuu maksamaan. Lainan kuukausiveloitukset saattavat olla kymmeniä euroja, vaikka lainan korko vaikuttaisikin pieneltä. 

Ilmainen ja hyvin tavoitettavissa oleva asiakaspalvelu on plussaa, samoin se, jos laina voi maksaa etukäteen pois ilman kohtuuttomia kustannuksia. Etukäteen maksettu laina tarkoittaa sitä, että säästät korko- ja kuukausikuluissa.